Mina Fredrikke Bohne gikk ut fra videregående med et imponerende vitnemål av de sjeldne.

MANDAL: Og det store spørsmålet vi ønsker svar på. Hvordan klarte du det?

– Jeg jobbet jevnt og målrettet hele veien. Nøkkelen er å gjøre det man skal gjøre og ikke jobbe i skippertak rett før det gjelder, sier den skoleflinke 19-åringen.

Bohne har gått International Baccalaureate (IB) på Kristiansand katedralskole Gimle. En linje hvor all undervisning og fag, foruten norsk, foregår på engelsk.

Internasjonalt fokus

En linje mer internasjonalt fokus, hvor elevene oppnår generell studiekompetanse i Norge og i utlandet.

- Jeg valgte denne linjen fordi engelsk alltid er noe man får bruk for, og det er noe som kommer godt med. I tillegg tenkte jeg det var en glimrende inngangsbillett til studier i utlandet, sier Bohne.

Balanserer hverdagen

IB er bygget opp litt annerledes enn vanlige videregående linjer, med andre fag og fokus, samt internasjonale karakterer hvor høyeste karakter er 7.

– Omgjort til norske karakterer er mitt snitt noe som tilsvarer 5,86, forklarer hun noe beskjedent.

Bohne er nemlig ikke den som roper høyest om sine gode karakterer.

– Jeg liker ikke å si det til alle og har i grunn holdt det litt hemmelig. Det er ikke noe jeg liker å skryte av, påpeker hun.

– Men hvordan føles det å kunne slå i bordet med så gode karakterer?

– Det er jo deilig. Det er en lettelse. Og det var veldig uventet. Det er greit å ikke ha så høye forhåpninger, så slipper man å bli skuffet, sier 19-åringen.

Kobler av

Bohne har lagt ned mye tid og innsats for å få et nærmest plettfritt vitnemål. Likevel tror hun det er viktig å ta seg tid til andre ting i hverdagen enn å lese.

- Det har vært viktig for meg å koble av. For eksempel med sport. Jeg tror det er viktig å finne en balanse mellom skolearbeid og det å koble av med noe annet for å få en grei hverdag.

Bohne mener andre også må ha deler av æren for hennes imponerende vitnemål.

- Jeg har vært i et bra miljø med flinke elever som motiverer. I tillegg har vi hatt veldig flinke lærere, sier hun.

Usikker på studier

Bohne er foreløpig usikker på hva hun vil studere videre og hva hun vil utdanne seg til.

- Jeg er litt usikker. Jeg vurderer å studere økonomi i England. Men vi får se. Jeg har jobbet hardt for å ha mulighetene oppe, og det er jo greit å kunne velge.

Nå skal hun bruke sommeren til å slappe av og reise litt med god samvittighet. Hun skal også jobbe i skranken på Turistkontoret. I slutten av august setter hun seg på flyet med destinasjon Guatemala.

- Jeg skal ha et friår hvor jeg skal jobbe fem måneder som frivillig med barn og aktiviteter i Guatemala. Det ser jeg fram til.

Nesten best av alle

Tre andre på kullet fikk toppkarakterer. En med seks i snitt, og to andre med 5,93 i snitt.

– Elevene er ekstremt flinke, og Mina har gjort det nesten best av alle. Det er imponerende. Hele undervisningen, med unntak av norskfaget, foregår på engelsk. Dette er et skolevalg for dem som satser på skole og faglig utvikling, sier kontaktlærer og IB-koordinator Vibeke Lauritsen.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 8. juli 2014 | Skriv ut siden