Måtte legge russedressen fra seg hjemme.

Det var ikke alle avgangselevene ved KKG som kunne bruke Kristi himmelfartsdag til å sove ut etter russefest. Noen måtte på skolen for å ha eksamen i historie.

Tekst Erlend Olsbu i Fædrelandsvennen 14.5.2015 KRISTIANSAND: - Det har aldri vært så stille på skolen som det er nå. Det er jo egentlig genialt å ha eksamen i dag, sier Anna Andersen (19) til Fædrelandsvennen.

Natt til Kristi himmelfartsdag var over hundre russ samlet til fest i Bendiksbukta. Tomflaskene i skolegården på Gimle tyder på at enkelte også tok turen til «Katta» i løpet av natta. Elevene ved internasjonal baccalaureatlinje (IB-linja) lå derimot hjemme og sov, slik at de kunne stille utvilt til eksamen i historie klokka ni torsdag morgen.

- Alle IB-skoler i hele verden har felles eksamensdatoer. Det spiller derfor ingen rolle om det er Kristi himmelfartsdag eller 17. mai. Prøvene er også de samme overalt, så vi er nødt til å være ferdige innen et visst tidspunkt på bestemte datoer, sier koordinator ved IB-linja, Vibeke Lauritsen.

Ny eksamen 18. mai

Sju av elevene ved IB-linja hadde torsdag sin første av tre eksamener i historie. Neste er fredag og den siste dagen mandag 18. mai. Det synes elevene er helt greit.

Anna Andersen (19) tror det gikk bra, men resultatet får hun først vite 6. juli.

FOTO: Erlend Olsbu

- Det er fint å være tidlig ferdig. Jeg har min siste eksamen 18. mai. 21. mai er alle på IB-linja ferdige. Det er først da de andre har sin første, sier Andersen.

- Dere ville ikke heller vært på fest i Bendiktsbukta i går, i stedet for å lese til eksamen?

- Nei, det går fint. Jeg satt forresten ikke og leste, jeg sov. Som IB-elev går det mye i det også, sier Marianne Hægeland (18).

Russedressen hjemme

- Og hvordan gikk det i dag?

- Ja, det er et godt spørsmål, sier Hægeland (18) og ler.

- Vi kan svare på det i juli. Da får vi resultatet, sier Andersen.

De forteller at elevene på IB-linja er russ som alle andre avgangselever ved skolen, men under eksamen lå russedressen igjen hjemme.

Strenge regler

- Det er ikke noe forbud, men vi har blitt enige om å gjøre det sånn. Blant annet fordi det kan dukke opp inspektører fra IB-systemet. Det er ganske strenge regler. Det er ikke lov med hjelpemidler og alt må skrives for hånd, sier Lauritsen.

Aslak Hyldmo (20), Anna Andersen (19), Marianne Hægeland (18) og Stephanie Banks (18) var fire av sju elever som hadde skole helt for seg selv torsdag. På IB-linja er det felles eksamensprøver og -datoer med alle andre IB-skoler i resten av verden.

FOTO: Erlend Olsbu

- Du kan jo skrive ting på russedressen. Vi har ikke en gang lov til å ha med oss drikkeflaske med skrift på, sier Line Le (18), en av to elever som også hadde kjemi-eksamen torsdag.

- Hvem har vært mest russ?

- Det er nok kanskje meg. Jeg var på vrengekroa i april og et par andre fester. Men det er ingen av oss som har russebil, sier Anna Andersen.

Dra ikke til Kongeparken

Aslak Hyldmo (20), som tar opp noen fag på IB-linja, sier han har vært med på et par russekroer.

- Vi er med på de samme tingene som andre, men linja vår blir jo litt annerledes, sier Hyldmo.

På IB-linja foregår all undervisningen på engelsk. Noen av elevene er utlendinger som har flyttet til Norge, men de fleste er norske. Alle oppnår studiekompetanse på lik linje med de andre avgangselevene på KKG.

- Våre elever er også russ, men det blir ikke helt det samme. De drar jo ikke til Kongeparken, ettersom det er midt i eksamenstida. Av samme grunn er IB-elevene heller ikke blant de mest aktive i styre og stell og er nok ikke de som tar mest av når det gjelder festing, sier Lauritsen.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 15. mai 2015 | Skriv ut siden