Peter Wang i 3IBA hadde dette leserinnlegget i Fædrelandsvennen 30.11.13

Kan dødsstraff noen gang begrunnes og forsvares? Svaret er nei, fordi retten til et liv er universell, uansett hvilke situasjoner man havner i. Retten til et liv står for mye – den står for retten til å elske akkurat hvem man vil, retten til å være med sine venner og familier, retten til å oppleve det fantastiske aspektet av mennesker og natur, retten til å stå opp for mennesker som ikke får det like bra som vi gjør, retten til å snakke om akkurat det man vil i et fritt samfunn, osv.

Vi som bor i Norge tar ofte retten til et fullverdig liv for gitt. Men slik er det dessverre ikke i mange andre land i verden. Akkurat nå er det fortsatt 58 land som aktivt praktiserer dødsstraff, og det betyr at over 23 000 varme mennesker sitter på dødsceller rundt omkring i verden og venter på den dagen de skal dø. Disse menneskene ble fratatt sin rettighet til å elske, eksistere og gjøre en forskjell i samfunnet. Dødsstraff er derfor et kaldblodig mord, et politisk våpen og et alvorlig menneskerettighetsbrudd.

En av de 23 000 menneskene er Mabruk bin Ali al-Sai’ari i Saudi Arabia. Mabruk ble i januar 2012 dømt til døden av en domstol i Najran i Saudi-Arabia. Ifølge Amnestys observasjon manglet Mabruk tilgang på advokat både under avhørene og under de tre rettssakene han har vært igjennom. Under avhørene skal Mabruk ha blitt utsatt for tortur, i form av slag og elektrosjokk.

Når vi står omringet av tusenvis av henrettelser i verden hvert år kan avmakten lett ta overhånd. Men hva skjer når en hel verden roper? Hva skjer når titusener av mennesker plutselig kan navnet på en innsatt i Saudi-Arabia? Vi ser at det nytter. Amnesty International har siden 1970-tallet jobbet for at mennesker som Mabruk ikke skal bli henrettet. Vi mobiliserer aktivister, skriver brev, sender underskrifter og roper så høyt vi kan for å vise solidaritet med disse fangene og motstand mot autoritære regimer. I fjor sommer reiste en hel verden seg mot den planlagte steininga av den 21 år gamle trebarnsmora Intisar i Sudan. Livet hennes ble reddet. Våre stemmer gjør en forskjell.

Nå håper jeg at du vil bruke stemmen din for mennesker som Mabruk! For 30 år siden hadde kun 16 land i verden avskaffet dødsstraff. I dag har dette antallet økt til 97. Vi kan sammen kjempe, mase og rope for en verden hvor våre medmennesker ikke må leve i frykt. Intisar i Sudan ble reddet, men det er mange igjen. Så la oss stå sammen og si nei til dødsstraff og ja til et fullverdig liv.

 

Peter Wang, leder av Amnesty ungdom Kristiansand

og lenken til innlegget: http://www.fvn.no/mening/debatt/Rett-til-et-liv-2514160.html

av Lauritsen, Vibeke, publisert 2. desember 2013 | Skriv ut siden