Jakob Jarnes i 3iba vann noregsmeisterskapen i filosofi 2017 og kvalifiserte seg med det til OL i filosofi i Rotterdam i slutten av mai.

Han gjer seg først ferdig med IB-eksamen og får nokre dagar til å førebu seg til OL. Neste skoleår skal han studere ved Kings College i London.

Fra Fædrelandsvennen 12.4.17

Tekst: Lars Hollerud

Men 19-åringen fra Slettheia hviler ikke på laurbærene etter å slått 465 jevnaldrende fra 45 videregående skoler i 16 fylker.

For 25. til 28. mai venter filosofi-OL i Rotterdam, hjembyen til renessansehumanisten Desiderius Erasmus Roterodamus (1466-1536).

Avslappet

– Hvordan trener en OL-deltaker i filosofi?

– Ved å lese litt. Ærlig talt gleder jeg meg mest til å treffe andre som liker å reflektere. Det er viktigere enn plassering, synes Jakob Jarnes, som dermed deler det olympiske idealet som tilskrives grunnleggeren av de olympiske leker, Pierre de Coubertin.

For Jakob Jarnes er eksamener og filosofi-OL viktigere enn russefeiringen. Bilde: Hollerud, Lars

Han er kjent for å ha sagt at det viktigste ikke er å vinne, men å delta.

Den som sa dette aller først, var imidlertid biskop Ethelbert Talbot i en gudstjeneste for deltakerne under sommer-OL i London i 1908.

Uansett gjelder den edle holdningen fremdeles, også før en olympiade i filosofi, en årlig tevling som første gang ble arrangert i 1993, og der Norge har deltatt siden 2005 med sølv (2016) og bronse (2012) som foreløpig beholdning av medaljer.

Dropper feiring

Sveinung Knutsen Nøding fra Kristiansand katedralskole Gimle er den eneste sørlending med filosofimedalje fra før, med sin NM-bronse i 2010.

Jakob Jarnes, avgangselev ved den samme skolen, tar uansett ikke lett på det som venter.

– Jeg kutter ut russefeiringen. Men det er mest av hensyn til eksamenene, sier eleven, som sammen med Vilde Eriksen (fjerdeplass) sørget for at nevnte skole ble best av de 45 som deltok i NM.

– Hva slags oppgave fikk du der?

– Jeg var heldig, og skulle skrive et essay på engelsk på bakgrunn av et sitat om hvordan makt og frihet påvirker et samfunn.

Professor og språkforsker Noam Chomsky er Jakob Jarnes litterære favoritt.

– Hvorfor var det heldig?

– Fordi den amerikanske professoren Noam Chomsky er min litterære favoritt. Han har blant annet omtalt medias rolle i forhold til USAs utenrikspolitikk, en politikk han er svært kritisk til. I andre runde, der 38 elever deltok, fikk jeg fire timer på en essay der John Stuart Mill sammenholder krig mot likegyldighet.

– Også det på engelsk?

– Ja. Det går greit. Jeg har lest engelsk litteratur siden jeg var ti år.

Da er det logisk at planene til Jakob Jarnes handler om et eller annet britisk universitet.

Lektor Thor Steinar Grødal fikk norsk ungdom til å tenke på OL i filosofi. Her sammen med Gyro Fjordheim Fjermedal fra Vatnestrøm, norsk reserve til filosofi-OL i 2012.

Grødal

At nordmenn deltar i filosofi-OL, er den utflyttede vendølen Thor Steinar Grødals fortjeneste.

Har tenkt seg til OL

Han er nå lektor ved Foss videregående skole i Oslo, og har organisert norgesmesterskap i faget siden 2007.

– Fra 13 deltakere på to skoler det første året, har oppslutningen årlig økt. I år var 466 elever fra 45 skoler med.

Grødal, som også er leder av filosofiforeningen for videregående skoler og leder av den norske delegasjonen til OL, sier at 14 lærere plukket ut og vurderte de ti beste besvarelsene i NM.

Andre OL

I tillegg til tradisjonelle olympiader innen sport, arrangeres også følgende:

OL i biologi i Coventry, Storbritannia, i juli.

OL i fysikk i Yogyakarta, Indonesia, i juli.

OL i kjemi i Bangkok, Thailand, i juli.

OL i geofag i Cote d'Azur, Frankrike, i august.

OL i matematikk, arrangør ikke kjent.

Dette skriv Jakob Jarnes etter deltakinga i filosofi-OL:

Å være med på filosofi-OL (IPO) var en ganske sprø opplevelse. Etter å ha fomlet meg nedover gater omringet av skyskrapere, lukten av hasj og støyblandingen av trafikk og høylytte drikkere som en bare kan finne på storbyer setter jeg meg ned på et bord utenfor en kafé midt i Rotterdam sammen med en portugiser, en guatemalaner, to spanjoler og en argentiner. I løpet av fire dager har jeg møtt folk fra flere kulturer enn jeg kan telle, og som en person som alltid har vært litt innadvendt har det vært noe av det mest spennende jeg noensinne har funnet på å gjøre. Den sosiale delen av turen var definitivt fantastisk stimulerende, men den intellektuelle delen, filosofien, var jeg ikke like fornøyd med.

Toleranse var temaet for denne olympiaden, utvilsomt valgt i reaksjon mot de høyrepopulistiske bevegelsene i Europa og USA som oppfører seg spesielt lite tolerante. Mens vi debatterte om definisjonen av toleranse og hvordan en kan promotere toleranse gjennom arkitektur begynte jeg å tenke at vi burde bruke en annen taktikk hvis vi faktisk er seriøse om å overtale folk til å bli mer tolerante. Alle konkurrentene og definitivt alle lærerne er allerede enige om at man burde være tolerante mot andre personer fra kulturer. De som trenger å bli mer tolerante er folk som ikke kommer til arrangementer som IPO. Det er folk som har følt seg utstøtt fra slike arrangementer. Jeg tror ikke problemet ligger hos noen av de individuelle arrangørenes handlinger, men jeg tror det er noe galt med det at vi sitter og snakker om dette i vår lille eksklusive gruppe uten å inkludere de som virkelig trenger å tenke på disse problemene.

Dette var ikke noe som ødela en virkelig fantastisk og uforglemmelig tur, men det er noe jeg tenkte mye på mens jeg var der. Til syvende og sist var opplevelsen en som jeg kommer til å huske godt resten av livet, og de fire siste dagene har definitivt vært noen av de mest lærerike i livet mitt.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 12. april 2017 | Skriv ut siden