Kjemigeni. Skal representere Norge i Vietnam

(Fra Fævennen 3. april 2014. Tekst og foto: Inger Witteween.)

Med NM-bronse er Martin Tat (18) fra Kristiansand klar for OL i Vietnam i juli.

KRISTIANSAND: - Jeg går for medalje, det er målet mitt, sier den ambisiøse 18-åringen fra Vågsbygd. Han har kvalifisert seg til kjemi-OL i Vietnams hovedstad Hanoi i juli.

Det er ikke første gang Martin Tat besøker vertsnasjonen. Begge foreldrene er opprinnelig vietnamesere, mens han selv er født og oppvokst i Norge.

Flere uttaksrunder

Før kjemifinalen i Oslo 17. - 21. mars hadde han vært gjennom to uttaksrunder lokalt ved Kristiansand katedralskole Gimle (KKG). I Oslo konkurrerte han mot 17 deltakere fra andre videregående skoler. Deltakerne ble testet i kvantemekanikk, løselighet, organisk kjemi og atskillig annen kjemi.

- Kvantemekanikk er det jeg er mest interessert i, sier Tat, som endte på tredjeplass. Hver nasjon kan sende fire deltakere til OL. Totalt kommer rundt 300 andre unge kjemigenier.

Sort belte

Men det er ikke bare kjemi Tat er god på. Han har også sort belte i karate, og kan notere seg for NM-sølv og bestemannspriser i regionsstevner. I 11 år var han aktiv i Vågsbygd Karate Klubb, nå er det mer for treningens skyld.

Til våren er han ferdig ved IB-linjen (International Baccalaureate).

- Det har vært de gøyeste årene jeg har hatt. Utrolig artige fag og et skikkelig godt klassemiljø, sier Kristiansands håp i Kjemiolympiaden.

Planen videre er NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim, sivilingeniørstudiet i fysikk og matematikk.

- Jeg synes det er interessant å se virkeligheten fra et realfaglig perspektiv, sier han, og legger til:

- Realfag er utrolig interessant og veldig nyttig i fremtiden. Jeg er veldig opptatt av miljøet og mener realfag er løsningen på våre miljøproblemer.

Martin_og_GunnBeate

Mer realfag

Gunn Beate Hoven Hervold, faglærer i kjemi ved KKG, er fornøyd med årets kull.

- Det er en vanvittig flink gruppe på 15 elever, og Martin er enestående flink, sier faglæreren, som var kjemiker før hun valgte læreryrket. Hun mener det er en stor prestasjon å ha kvalifisert seg til en så stor internasjonal konkurranse. Sammenlignet med satsingen i en del andre land, kunne hun ønske det var litt mer fokus på realfag

 

 

av Lauritsen, Vibeke, publisert 3. april 2014 | Skriv ut siden