Den tidligere IB-eleven Yannick Herrles blir den yngste psykologen Universitetet i Bergen noen gang har utdannet.

Fra Bergens tidende og Aftenposten 18. august 2016. Tekst: Hilde Heian

Vis avisside

Yannick Herrles (17) blir myndig først i oktober, men begynte denne uken på profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen.

- Jeg er fornøyd med at jeg kom inn her. At jeg er yngst i klassen, tror jeg ikke gjør så mye forskjell. Kanskje det gir meg litt mer selvtillit. Jeg følte meg veldig velkommen da jeg møtte fadder­gruppen min, sier Yannick Herrles.
- Svært dyktige
Selv om han er den yngste av alle profesjonsstudenter ved Universitetet i Bergen i år, og den yngste profesjonsstudenten i psykologi i Bergen noensinne, er han ikke alene om å være ung på universitetet. Fem studenter, to som skal begynne på henholdsvis tannlege- og medisinstudiet og tre som begynner på juss, er 18 år gamle.
Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, ser ingen problemer med at Universitetet har så unge studenter.
- De er svært dyktige, slår hun fast.
I år var det 1280 første­prioritets­søkere til de 87 plassene ved profesjonsstudiet i psykologi. I hovedopptaket i førstegangs­vitnemålkvoten måtte man ha 55,5 poeng for å få studieplass. På medisin var det 58,6 poeng, mens det krevdes 55,3 poeng for å få plass på odontologi.
- Er det noen utfordringer med unge studenter?
- Nei, selv om noen fag er modenhetsfag og er avhengige av hvilke erfaringer man har, så har de klart opptakskravene og skal følge den ordinære læringsprogresjonen, understreker Oddrun Samdal.
Videregående på to år
At 17 år gamle Yannick Herrles er yngstemann på profesjonsstudiet i psykologi i Bergen noensinne, skyldes flere omstendigheter.
Da faren hans fikk jobb i Kristiansand og familien på fire flyttet fra Tyskland midt i skoleåret, begynte den da ti år gamle gutten i 4. klasse i stedet for 3. klasse. Videregående tok han på to år, fordi han fulgte et engelskspråklig «International Baccalaureate»-program.
Det psykologiske fakultetet endret opptaksordningen for profesjonsstudiet fra denne høsten, slik at man nå kan søke med karakterene fra videregående skole.
- De andre studentene spurte hvordan det var mulig at jeg hadde kommet inn på studiet da jeg fortalte at jeg er 17 år. Jeg har tenkt på å studere psykologi ganske lenge, sier han.
Herrles hadde arbeidsuke hos en psykolog, og han kan ikke tenke seg noe annet han vil studere i seks år.
- Det er fascinerende å forstå det sosiale, hvordan vi forholder oss til hverandre og hvorfor mennesker reagerer som de gjør, sier han.
- Ikke så ungt
- Noen vil kanskje mene at du ikke har livserfaring nok når du erferdig utdannet psykolog som 23-åring?
- Det handler ikke så mye om alder, men om din egen innstilling. 23 år er ikke så ungt egentlig, da har du en viss oppfatning av verden og studiet, sier han og fortsetter:
- Du er i stand til å oppfatte, tenke selv, forstå og vurdere. Når jeg erferdig med studiet, har jeg lyst til å ta doktorgrad ved siden av å jobbe, og holde meg oppdatert innen den psykologiske forskningsverdenen, forteller den ferske studenten.
At han ikke kan være med på pub under fadderuken, synes 17-åringen er uproblematisk.
- Det gjør ikke noe, det er alltid noen andre studenter som står og snakker med meg utenfor. Jeg har gått rundt med faddergruppen i byen, men jeg synes fremdeles det er vanskelig å finne veien tilbake til studenthjemmet på Gyldenpris, sier han.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 24. august 2016 | Skriv ut siden