15 av 34 elever på IB-linjen fikk over 5.6 i snitt da karakterene ble lagt ut i går. Rahul Rihel fikk hele 6.4 i snitt! Hans beste studietips? Ikke pugg

Frå Fædrelandsvennen 8.7.16 av Maren Hald Bjørgum (tekst og foto)

Kristiansand katedralskole Gimle startet opp den såkalte IB-linjen, kort for International Baccalaureate, i 2010. I år uteksamineres femte kullet fra linjen, med rekordresultater. 15 av 34 elever har oppnådd et snitt på 5.6 eller mer, og det er før tilleggspoeng for realfag legges til regnestykket.

– Det er veldig godt å få bekreftet at man gjør noe riktig, sier Vibeke Lauritsen, koordinator og lærer ved IB-linjen på KKG. 10 av de 17 elevene hun har undervist i dette kullet fikk høyeste oppnåelige karakter i norsk som er 7.

Vil bli hjernekirurg

Rahul Rihel er en av superelevene fra kullet. Med 6.4 i snitt kan 17-åringen velge og vrake når det kommer til fremtidige studiemuligheter, men fremtidsplanene har vært fastsatt en stund.

– Jeg vil studere medisin, og har søkt på Universitet i Oslo, er det klare svaret.

Det er ikke hvilken som helst spesialisering han vil studere når han begynner på medisinstudiet til høsten: Rihel vil bli hjernekirurg.

Rahul Rihel uteksamineres fra KKGs IB-linje med hele 6.4 i snitt. IB-koordinator Vibeke Lauritsen er kjempestolt over både Rihel og resten av klassen. Foto: Maren Hald Bjørgum

16 eksamener på et semester

Rihel har vært igjennom 16 eksamener denne våren, i blant annet matte, fysikk, kjemi, norsk, engelsk og økonomi. Men han gruer seg aldri spesielt til å ta eksamen.

– Det føltes egentlig som en mock-eksamen, så det var helt greit, sier han til KRSby.

Mock-eksamen, altså prøve-eksamen, er noe IB praktiserer for å få ned stressnivået og skape rutine rundt eksamensformen, da avsluttende eksamen avgjør store deler av karakteren din fra IB-linjen.

– Vi kjører igjennom hele eksamensopplegget tre ganger før de tar eksamen, så elevene er forberedt på hva som møter dem på de mellom 45 minutter og 2 timer lange eksamenene, forklarer Lauritsen.

Vibeke Lauritsen er koordinator og lærer ved IB-linjen på KKG. Foto. Maren Hald Bjørgum

Godt miljø og engasjerte lærere

Rihel trekker frem miljøet og lærerne på IB som grunnene til at han har satt pris på de to årene han har tilbragt på KKG.

IB er et tilbud som dekker over de to siste årene av videregående skole, og Lauritsen påpeker at rundt halvparten av dem som skal begynne på IB-programmet ved KKG til høsten kommer fra Pre-IB, et tilbud rettet mot videregående skoleelever som ønsker å søke seg til IB. KKG har tilbudt Pre-IB siden 2009.

– Alle sier at de som går på IB skal til utlandet, men vi ser at det store flertallet av våre elever faktisk blir i Norge, sier Lauritsen.

Hun mener programmet egner seg for flinke studenter som trenger utfordringer, men er åpen for at selv studenter med lavere snitt vil ha stort utbytte av å gå på IB-linjen.

– De kommer i samme klasse med andre elever som er genuint interesserte i fagene, og det er lærerne også.

Rahul Rihel drømmer om å bli hjernekirurg og skal studere medisin ved Universitetet i Oslo til høsten. Foto: Maren Hald Bjørgum

Forstå, heller enn å pugge

Så hva ligger bak de fantastiske karakterene? Rihel mener at det viktigste man kan gjøre er å prøve og forstå stoffet, heller enn å pugge det.

– Det er ikke mulig å huske alt, men det er mulig å bygge opp en forståelse, og det er det jeg prøver å gjøre, sier han.

Han prøver ofte å forklare tema og konsepter til medelever og foreldre, og hvis han klarer å forklare det på en god måte er det en god indikator på at han kan stoffet. Studieteknikken pakker han med seg i bagasjen til medisinstudiet, hvor han håper på å lære og forstå enda mer.

Men først skal han ta seg en velfortjent ferie.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 8. august 2016 | Skriv ut siden