Mia (21) går på Ivy League-skole i USA

Hun var aldri i tvil da hun skulle søke seg inn på skole etter videregående, hun skulle inn på den prestisjetunge Ivy League-skolen Cornell. Og det fikk hun til.

Fævennen 17.4.2015, tekst: Ida Søreng

- Jeg er ganske ambisiøs og har jobbet hardt så lenge jeg kan huske for å kunne søke og komme inn på programmene jeg liker best. Valget var helt åpenbart når det gjaldt skolen min, forteller Mia Monique Blakstad.

For ordens skyld – Ivy League er betegnelsen på en gruppe private universiteter i USA, og anses å være blant de fremste institusjonene for høyere utdanning i verden. Cornell University, som Mia går på, står i godt selskap med blant andre Harvard, Yale og Princeton.

Cornell University ligger i byen Ithaca i New York. Foto: Jonathan Jay Fink/AP/Scanix Cornell University ligger i byen Ithaca i New York. Foto: Jonathan Jay Fink/AP/Scanix

Ambisjonsrik

Mia er opprinnelig fra Kristiansand, men har bodd halve livet i Tromsø og halve livet i sør. På videregående tok hun IB på Katta, og som 19-åring forlot hun fedrelandet til fordel for USA og studier innen ernæring.

- Jeg studerer ernæringsvitenskap, men har både «global helse» og «policy administration and management» som tilleggsspesialisering.

Jeg håper å vie livet mitt til å gjøre verden litt bedre for de som har det verst

- Hva er planen, hva skal du bli når du blir stor?

Annonse

- Syns jeg er ganske stor allerede jeg, men jeg håper å vie livet mitt til å gjøre verden litt bedre for de som har det verst. For tiden jobber jeg på et prosjekt vedrørende konsekvensene av feilernæring i u-land, med spesielt fokus på sammenhengen mellom jernmangel og fysisk prestasjon hos dem som jobber med landbruk i India.

Foto: Privat Her er Mia i Etiopia, hvor hun jobbet med ernæringspolitikk i fjor sommer. Foto: Privat

Det er ikke tvil om at Mia har ambisjoner, altså. Neste år går hun ut av skolen med en bachelor fra en av de mest prestisjetunge skolene i verden, og fortsetter videre med en master i «public health». Muligens blir det en doktorgrad innen samme felt for å toppe hele greia.

- Det er mange veier man kan ta dersom man ønsker å gjøre verden til et bedre sted – jeg prøver fremdeles å finne min egen, sier hun.

Som på film

Å være student på en Ivy League-skole krever sitt, og store deler av Mias fritid går med til lekser og lesing. Rundt eksamenstider kan det bli heftig.

- Tempo og stressnivå varierer for hver elev. Man har gjerne 2-5 timer undervisning per dag, og resten av tiden er satt av til å lese eller delta i utenomfaglige aktiviteter. Cornell er et relativt stort universitet, så en klasse kan ha alt fra ti til fire hundre elever, forteller hun.

- Er college-opplevelsen som på film?

- Virkelighetens college minner overraskende mye om filmverdenens fremstilling. Men ærlig talt så minner det også mye om Norge, bare større.

Foto: Privat Mia spilte basket på skolelaget de første semestrene på Cornell. Her er hun nummer fire bak fra venstre. Foto: Privat

Cornell ligger i staten New York, men er milevis unna Manhattan. Mia bor, som mange andre tredje- og fjerdeårsstudenter, litt utenfor campus, i det som heter «Collegetown». Der ligger de fleste restaurantene og barene, mens festene holdes inne på campus hos de såkalte «fraternity»-ene. Og Mia er medlem av en slik forening.

- Jeg er medlem i Kappa Delta Sorority, og har funnet noen av mine beste venner gjennom denne organisasjonen. Medlemskapet var en enorm støtte for meg som førsteårsstudent og utlending som prøvde å tilpasse seg en helt ny levestil.

Foto: Privat Her er Mia og ei venninne utenfor Supreme Court i Washington, D.C. Mia hadde et såkalt "internship" i hovedstaden i fjor. Foto: Privat

Får smaken på USA

Mia trives som plommen i egget i USA, og har planer om å ta videre utdanning «over dammen». Men hun ser ikke bort fra å flytte hjem etter hvert.

- Mange utenlandsstudenter som kommer hit får smaken på «the US and A» og drar aldri hjem igjen. Jeg tiltrekkes av mulighetene landet tilbyr, og alle eventyrene som venter både her og i resten av verden. Men etter hvert vil jeg nok hjem til vårt lille Norge, for der har vi det jo så godt, avslutter hun.

Vurderer du å gå på college i USA? Dette er Mias tips til hva du bør tenke på:

• Tenk nøye gjennom hvorfor du søker deg inn på et helt nytt utdanningssystem - og hva vil du med graden du får.
  • Forbered deg på å gå glipp av opplevelser med både familien og den gamle vennegjengen innimellom - studenter i Norge kan ta en svipptur hjem om det trengs, men det er ikke ikke lett å komme seg hjem over dammen mer enn en til to ganger i året.
  • Vær også obs på at det er krevende å skulle basere all kommunikasjon på et språk som ikke er morsmålet ditt.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 17. april 2015 | Skriv ut siden