Olav Hasaas var tegnelærer ved Kristiansand Katedralskole fra 1944-1964. I denne tiden ga han en rekke bilder til skolen. Disse er nå samlet i et stort møterom i underetasjen i bygg 3, "Hasaas-rommet".

Hasaas ble født 30 mai 1894 i Risør og døde i Kristiansand hvor han levde det meste av sitt liv i 2. desember 1977.

Hasaas malte særlig Sørlandslandskaper med figurer. Mennesket synes for ham å ha vært en belivende og berikende del av naturen, uten at han la vekt på individets psykologi. Han har også malt interiører med mennesker og kirkeinteriører. Hans eldste malerier er lyse og luftige og ofte ukonvensjonelle i komposisjonen. Senere ble strøkene kraftigere og tettere og fargene sterkere og mer mettede.

Hasaas var først og fremst maler, men særlig i de senere år arbeidet han også med grafikk. Han har utført en del skulpturer i tre og gips, vist første gang på utstilling i 1956, og kartonger til billedvev (utført av hans kone Borghild, bl.a. et stort teppe til Kristiansand kommune). En dør med hans relieffer kan i dag beundres i Kristiansand Domkirke.

Olav Hasaas var representert ved en rekke utstillinger i inn- og utland, blandt annet ved verdensutstillingen i New York i 1939.

fra https://nkl.snl.no/Olaf_Hasaas

av Skjelbred-Knudsen, Kristian Andreas, publisert 6. februar 2015 | Skriv ut siden