Entreprenørskapsklassen og DA-elever sammen på studietur til Litauen11.-16. November 2010Hovedbilde tatt på trappa hos KGB.Vi dro til Litauen 11/11 på studietur for å lære om bedriftsproduksjon av norsk eierskap. I tillegg til 4 norske fikk vi også besøkt 3 litauiske storbedrifter og 9 Junior Achievement ungdomsbedrifter på Adolfo Sapokos Gimnazija.

Programmet var slik:

• ISM (BI`i Vilnius)
  • KGB museet
  • Bedriftsbesøk hos Boen Bruk AS fra Tveit, Kristiansand
  • Vindusfabrikk etablert av Nordic Doors AS fra Lyngdal og Birkeland
  • TV tårnet i Vilnius
  • Vertskapskolen Utenos Adolfo Sapokos Gimnazija med 9 UB bedrifter
  • Utenos Trikotasjas, Litauisk tekstilfabrikk med datterselskap i Ukraina (lavere kostnader der enn i Litauen)
  • Nøsted Kjettingfabrikk – TRYGG KJETTING fra Mandal
  • Utenos Krosnys (Teknisk direktør, som viste oss rundt, var utvekslingselev med Gimle i 1996.)
  • Utenos bryggeri. Nå kjøpt opp av Carlsbergs bryggeri og leverer blant annet light produkter til Kristiansand.
  • Europas Geografiske midtpunkt utenfor Vilnius
  • Første og siste natten bodde vi på ungdomsherberge i Vilnius
  • Tre netter var vi innlosjert i private hjem i Utena

IMG_3458
Rolf presenterer Kristiansand ved ankomst på gymnasiet.

I tillegg til å besøke bedrifter så vi også på noen severdigheter. Vi besøkte blant annet St. Annes Kirke på en vandretur gjennom gamlebyen i Vilnius. Vi besøkte KGB museet som tilsvarer vårt ”Arkivet”. Under sovjetunionens okkupasjon ble motstandere av kommunismen holdt fanget her. Blant annet har vi sett TV tårnet, og besøkt et historisk museum (Hestemuseum) som var veldig interessant. Der lagde vi brød på gammeldags måte, og etterpå prøvde vi litauisk, russisk og tyrkisk saunaer i en by like ved. Vi stoppet også med Europas geografiske midtpunkt og opplevde den litauiske kulturen på kveldstid.

I entreprenørskapsklassen i fjor startet vi bedrifter. Så da vi kom til den lille byen Utena, måtte vi jo gripe sjansen til å møte studenter fra den videregående skolen der. De hadde satt i gang bedrifter, noen i tidligere faser enn andre, og fortalte oss om disse. Det var veldig interessant, og vi fikk se at måten vi jobbet på i fjor var lik på måten de jobbet sammen nå. I år har vi to elevbedrifter som kaller seg FUS UB og The Rolfs UB. Disse er registrert i Ungt entreprenørskap Norge/ JA-YE Enterprise Without Borders hvor vi søkte om reisestipend. Resultatet ser du her!

GRATULERER!!!

Ungt Entreprenørskap Norge har gleden av å tilby FUS UB og The Rolfs UB fra KKG et EwB reisestipend på 19.500 kr til Litauen. (Dette utgjør en støtte på 1.500 per elev.) Se vedlagte tilsagnsbrev. Dokumentet må fylles ut, signeres og returneres til undertegnede. Vedlagt ligger også en mal på rapportering som dere må skrive når dere er tilbake fra turen. Pengene blir overført konto etter at dere har sendt inn rapport og Joint Adventure Agreement. Ta gjerne kontakt med meg dersom dere har spørsmål.

I Utena bodde vi tre netter privat. Vi bodde hos elever og fikk virkelig oppleve den litauiske kulturen. De serverte oss underlige retter, som kanin og gresskars suppe, og vi måtte bare vende oss til at de fleste av foreldrene, og voksne generelt, ikke snakket mye engelsk.

To veldig livlige og søte jenter, samt to lærere, fra DA- avdelingen var med oss på tur. Malin og Eirin er to helt nydelige jenter, og energi nivået er det ingen ting å si på. Mange av turens smil kan vi takke disse to luringene for.

IMG_3606
Eirin og Malin i toppform.
IMG_3811
Stryking av tekstil på Utenos Trikotasjas før det bearbeides og sendes bl.a. til Hennes & Mauritz.
IMG_3809
På outletsalg hos Utenos Trikotasas.

IMG_3797
Produksjon på Nøsted Kjettingfabrikk i Utena. Noe av produksjonen returneres til Mandal som halvfabrikata men også en stor del eksporteres direkte til Canada som ferdigprodukt.

IMG_3561
Fløytespill i kantina på gymnaset.

IMG_3722
Avskjed utenfor skolen.
IMG_3954
Produksjon på Utenos Bryggeri som også leverer til Kristiansand.
IMG_3919
Produksjon på Utenos bryggeri.
PB120283
TV tårnet i Vilnius som spilte en viktig rolle under frihetskampen i 1991.
PB150531
Europas geografiske senter 15 km nordøst for Vilnius.

PB140329
Brødbaking.
PB140363
Anne Ma og Helena på Hestemuseum.
Hilsen : Entreprenørskapsklassen og DA-elevene

av Seland, Anette, publisert 15. desember 2010 | Skriv ut siden