Jarle Stavnes reiser i juli til Bremen i Tyskland for å delta i den internasjonale matematikkolympiaden. Han er en av 6 norske representanter. Jarle er den første i historien fra vår skole som har klart å komme helt til finalen – og da har vi også regnet med historikken ved Katedralskolen og Gimle videregående skole.

Jarle og Kjetil juni 09Jarle Stavnes sammen med fagutvikler i matematikk, Kjetil Damsgaard.

Hvordan har kvalifiseringen artet seg?
Jeg har deltatt i to kvalifiseringsrunder på skolen forut for den norske finalen. I denne finalen ble jeg nummer 4. Jeg deltok deretter i nordisk matematikkonkurranse. Der ble jeg nummer 20. Det var en samlet vurdering av disse resultatene som gjorde meg kvalifisert for den internasjonale finalen.

Fortell litt om hvordan du ble fascinert i matematikk
Interessen kom egentlig i løpet av første klasse her på KKG. Det var noen emner utover i året, spesielt derivasjon, som fascinerte meg.  Jeg fikk ambisjoner om å prøve meg i abelkonkurransen ved neste anledning. På nettet fant jeg tidligere gitte oppgaver, og disse likte jeg svært godt. De utfordret meg på nye måter som jeg opplevde som interessant.

Hvordan opplevde du å jobbe med tradisjonell skolematematikk samtidig som du drev med dette i tillegg?
Det var helt greit. Begge deler var jo viktig for meg.

Kan du si litt om det miljøet du har møtt i forbindelse med konkurransene?
Det har vært hyggelig. Greie folk, og ingen stereotyper. Forut for finalekonkurransene har vi hatt faglige foredrag. Disse har vært interessante, men preget av å være reklame for studiestedet vi har konkurrert ved (NTNU red. anm.).

Hva er planene for høsten?
Jeg har bestemt meg for å studere matematikk ved universitetet i Oslo (UiO)og har fått hybel på Bjølsen studentby.

Når er finalen?
Vi skal først på ei ukes treningssamling på UiO fra 5. – 12. Juli. Deretter går turen til Bremen. Der skal vi være i perioden 12.-22. Juli, og konkurransen avholdes i løpet av disse dagene.

Vi vil gjerne til slutt få ønske deg lykke til i Bremen, og vil takke for alle de gode prestasjonene du har beæret deg selv og skolen med i disse årene du har gått her.

Tekst: Kjetil Damsgaard
Foto: Morten Morell