I mars i år ble det klart at Kamilla Krohn, som da gikk i 2AFI, var den lykkelige vinner av en USA-tur i regi av Odd Fellow-losjen og FN-sambandet. Om lag 40 Vg2-elever fra KKG deltok i en stilkonkurranse, og Kamilla leverte den beste stilen.

Camila Krohn høst 08 BB Nå er hun for lengst tilbake fra USA, men hun er fremdeles full av inntrykk fra reisen.

- Vi dro 28. juni og kom hjem igjen den 11. juli. Vi besøkte New York, Washingon, Philadelphia, Ottawa i Canada og Niagara Falls, for å nevne noen av stedene. Vi var fem dager i New York og fikk grundige innføringer i FNs arbeid. Men aller først drog vi til Philadelphia, der hvor alt skjedde da USA ble til. Her ble den berømte grunnloven skapt og her fins Liberty Bell, blant mye annet, og vi fikk grundige omvisninger og lærte masse, forteller hun.

- I New York bodde vi på et veldig fint hotell, og her disponerte vi et Ballroom hvor selve konferansen ble holdt. Vi var 12 norske av til sammen 180 ungdommer, de aller fleste fra ulike stater i USA. Vi hørte en rekke foredrag av varierende kvalitet, og vi hadde en talekonkurrase hvor vi skulle holde politiske taler. Gevinsten til de beste var penger. Vi hadde et meget stramt program. Det var rett og slett lagt inn litt for lite tid til å sove, forteller hun, stadig begeistret og oppglødd av turen.

Hun er ikke imponert over den politiske innsikten hos en god del av de amerikanske deltakerne.

- Innholdet var ofte supernaivt. Det er lett å se at det er enorme kulturforskjeller mellom amerikanske og europeiske ungdommer på vår alder, sier hun.

- Alle de norske var flinke folk som var plukket ut etter konkurranse. En del av de fra USA var med fordi bestemor var i Odd Fellow eller sånn, og da sier det seg selv at det var varierende nivå. Det var veldig mye koselige folk, men det hele var ikke så seriøst som jeg hadde forventet. Noen ganger ble det rett og slett litt barnslig. Mange av dem hadde ingen kultur for å ta vare på seg selv, og dermed syntes vi norske at det noen ganger ble vel mye barnepikementalitet over opplegget. Bussturene var et høydepunkt. Da ble det veldig sosialt og mye moro. Jeg gikk mye sammen med tre andre norske jenter, og vi ble liksom de fire jentene i baksetet da… hehe. Tre av oss skal snart tilbake, vi vil til Vestkysten, forteller Kamilla Krohn, som altså har fått mersmak på USA.

Etter turen har hun vært i Odd Fellow-losjen i Kristiansand og holdt foredrag om turen. Hun synes hun lærte mye, og at det var veldig spennende å oppleve Amerika sammen med amerikanere.

- Vi så utrolig mye, også skyggesider ved det amerikanske samfunnet. Vi diskuterte alle muliget ting, politikk, kultur og utdanningssystemer. Stemningen var stor og samholdet godt, så dette var virkelig en stor og flott opplevelse alt i alt, oppsummerer hun.
Tekst: Emil Otto Syvertsen
Foto:  Morten Morell
Noen av Kamillas egne bilder fra turen.
Kamilla Krohn med to vennerFN bygningenKamilla krohn Niagara FallsKamilla krohn FN bygningen

av Morell, Morten, publisert 17. november 2008 | Skriv ut siden