Salamanca I

Elevene Alexandra Svendsen og Mats Fiol Lien har skrevet dette reisebrevet:

Lørdag ved morgengry, møtte 28 elever og 2 lærere på Kjevik, klare for det som skulle bli et minne for livet.  Tredje året med spansk hadde gitt oss muligheten til å reise til Spania for å utforske språket, kulturen og alt som fulgte med. Først gikk turen til Madrid. Etter ca. 5 timers reise, var det tid for mat. Noen prøvde seg på den spanske nasjonalretten paella, mens andre holdt fast ved det kjente og spiste hamburger.

Etter middag dro vi alle sammen, elever og lærere, på byvandring i Madrid. Vi fikk se det vakre palasset til kong Felipe, og noen fikk testet ut spanskferdighetene i møte med lokalbefolkningen. Madrid hadde enda mer å by på. Resten av dagen hadde vi fritid. Da kvelden kom var turister og lokale klare for fotballkampen El Clásico. I den fotballgale byen nøt de fleste av oss Madrid -Barcelona på restaurant, mens noen hadde brukt sparepengene til å oppleve kampen live på selveste Santiago Bernabeu. Mens noen fikk dyrket sin lidenskap for fotball, utforsket andre Madrids vanvittige shoppingmuligheter. Vi var alle enige i at den spanske hovedstaden hadde noe for alle.

Dag to i hovedstaden var en kulturell og lærerik opplevelse. På vei til Pradomuseet spaserte vi sammen gjennom Retiroparken, en av Madrids utsøkte parker. Pradomuseet viste oss spanske kunstverk uten like, og ga oss et innblikk i viktige hendelser i spansk historie. Etter to opplevelsesrike dager i Madrid, gikk turen videre til Salamanca. Vi ble henta i buss og turen tok mindre enn 3 timer. Noen var i humør for musikk, mens andre trengte noen timer på øyet. Etter 3 timers reise, fikk vi endelig møte vertsfamiliene. Vi skilte lag og ble med familiene hjem, hvor vi fikk utforsket språket, ble kjent med familien og med det spanske kjøkkenet.

Etter tre dager i Salamanca begynte vi å bli godt kjent med familiene, som lærte oss mye, både om språk, kultur og matvaner. Noen fikk servert både forrett, hovedrett og dessert hos familien, andre fikk litt enklere middag, og noen tviholdt fortsatt på det trygge og valgte å gå ut å spise. Dagene gikk fort. Skolen kan ikke beskrives, den må oppleves. Lærerne er fantastiske og legger opp til muntlige timer hvor vi har lært utrolig mye på kort tid. Rundt skolen er det flere restauranter, og klassen har flere ganger samlet seg for å nyte en rimelig, men utsøkt ``Menu del dia’’. Her snakker vi treretters for kun 8 euro.

Også utenom skolen har vi lært og opplevd mye. Salamanca har bydd på blant annet vakre katedraler, Europas tredje eldste universitet og en interessant historie som vi ikke ville vært foruten.  Guidet tur gjennom byen og museumet ‘’Museo Casa Lis" (kunst) har gitt oss mye. Med mye fritid har vi også fått mulighet til å utforske byen på egen hånd. Likt som i Madrid er shoppingmulighetene store, noe mange setter pris på. På kvelden er Plaza Mayor blitt et fast møtested, i klassens Facebookgruppe er det daglig oppdatering på når gjengen skal samles, ‘’Plaza kl 21:15!’’.

Etter en fantastisk reise med de beste lærerne, både fra Kristiansand og Salamanca er vi enige om at vi har lært masse og er klar for å fullføre spansk 3 med glans. Samholdet er definitivt styrket og språkferdighetene er forbedret. Madrid og Salamancas historie er vi glade for å bære med oss videre, da spesielt til heldags og en eventuell eksamen, men også i hjertene våre. Minnene vi har herfra vil aldri bli glemt, og det vi har vært med på unner vi alle å oppleve.

av Alexandra Svendsen og Mats Fiol Lien . Foto: David Sundell, publisert 27. november 2015 | Skriv ut siden