Solveig Randøy oppnådde 45 av 45 poeng til eksamen på IB - ein fantastisk prestasjon!

Tekst og foto: Margrethe Saga i Fædrelandsvennen

KRISTIANSAND/HØVÅG:: - Jeg hadde jo et lite håp, men samtidig har jeg ikke helt turt å tro på at det skulle gå, sier Solveig Randøy.

18-åringen er nettopp ferdig ved Kristiansand katedralskole Gimle (KKG), og er en av svært få elever på verdensbasis som har oppnådd 45 poeng og full pott i sitt avsluttende år på IB-linjen (International Baccalaureate).

Første med full pott på KKG

IB-linjen ved Kristiansand katedralskole Gimle er en av om lag 25 IB-linjer i Norge. Her har elevene all undervisning, pensum og oppgaver på engelsk, og alle eksamener foregår samtidig med de andre IB-linjene i verden. På verdensbasis er det cirka 3600 skoler i verden som tilbyr dette, og omtrent en million IB-elever.

Vibeke_Lauritsen_juni2015

Vibeke Lauritsen er koordinator ved IB-linjen på KKG, og strålende fornøyd med de gode resultatene.

FOTO: Beathe Løkås

- Det er ingen ved KKG som har oppnådd denne poengsummen før, forteller Vibeke Lauritsen, koordinator ved IB-linjen ved KKG og fortsetter:

- Det er helt fantastisk. Jeg vet ikke hvor mange i Norge som har fått det, men det skjer i alle fall ikke ofte.

Ifølge International Baccalaureate Organization, som er den internasjonale organisasjonen for IB-studier, var det i fjor 208 elever i hele verden som oppnådde samme poengsum som Solveig.

Sjelden vare

At en elev oppnår 45 poeng er altså sjelden vare. Det bekrefter Haldor Berge, koordinator ved IB-linjen på Arendal videregående skole.

Hjemme i Høvåg skal Solveig nyte sommeren etter et hektisk skoleår.

FOTO: Margrethe Saga

- Ja, det kan jeg bekrefte. Så vidt jeg vet har det aldri blitt gitt til elever ved Arendal, og det er utrolig morsomt at det nå har skjedd på KKG.

I Agder er det kun Arendal og KKG som tilbyr IB-linje. Solveig Randøy er dermed trolig første elev i Agder som har oppnådd denne poengsummen noensinne. Imidlertid har elever fra blant annet Oslo og Ås tidligere sikret seg 45 poeng.

Hardt arbeid

Mange forbinder IB-linjen med hardt arbeid. Det gjør de rett i, ifølge Vibeke Lauritsen.

- De må jobbe jevnt og trutt og konsentrert. Men samtidig krever IB også at elevene har et sosialt liv og deltar på ulike samfunnsområder, sier hun.

Solveig har spilt piano i ti år, og de to siste årene har det vært som en del av opplegget på IB-linja.

FOTO: Margrethe Saga

I løpet av tiden på IB må elevene bruke til sammen 150 timer på noe kreativt, noe aktivt og noe innenfor frivillig arbeid. Solveig Randøy har blant annet spilt piano og deltatt i ungdomsarbeid på bedehuset i Høvåg.

- Disse tingene er noe jeg drev med fra før, og jeg ville ha brukt tid på det uansett om jeg ikke måtte på grunn av skolen, forteller hun.

Må prioritere

Hun legger ikke skjul på at det ligger mange timers arbeid bak de flotte resultatene, men mener mye handler om prioritering.

- Jeg jobbet mye fra starten av, og det var avgjørende. Jeg fant ut at man ikke burde utsette ting. I tillegg handler det om å være effektiv når du først jobber, for da får du tid til å gjøre andre ting etterpå, sier Randøy og legger til at det har vært utfordrende:

- Det er mye vanskelig pensum. Noe er på universitetsnivå, og det nytter ikke bare å pugge for å gjøre det bra. Man må forstå det man leser.

Tilfeldig IB-elev

At Randøy havnet på IB-linjen er litt tilfeldig.

- Siden jeg bor i Høvåg skulle jeg egentlig begynt på videregående i Lillesand. Siden jeg helst ville gå på KKG fant jeg ut at dersom jeg begynte på IB så fikk jeg gå der i stedet, forteller hun.

Flere av pensumbøkene ved IB-linja inneholder pensum på universitetsnivå.

FOTO: Margrethe Saga

Randøy tror elever som har tatt IB-linjen på videregående har en fordel ved videre utdanning.

- Vi lærer mye faglig engelsk, og på universiteter er det ofte mye engelsk pensum som kan være vanskelig å forstå hvis du ikke er vant til det.

Vil studere realfag

Etter en heftig eksamensperiode, med 15 eksamener mellom 4. og 15. mai, ser Solveig nå fram til et friår.

- Jeg skal på folkehøgskole til høsten, og det gleder jeg meg veldig til. Det blir deilig ikke å ha så mange prøver!

Senere venter realfagsstudier ved NTNU.

- Det blir nok enten nanoteknologi eller energi og miljø. Noe med realfag i alle fall, men ikke medisin! avslutter hun.

av Lauritsen, Vibeke, publisert 8. juli 2015 | Skriv ut siden